Afasiecoaching

We hebben niet meer genoeg 
aan een half woord....

Leven met Afasie

In Nederland komen er  per jaar bijna 8000 mensen met afasie bij.

En dan?

Het feit dat je als mens zomaar je communicatie kan verliezen, is mijn grootste drijfveer geweest bij het kiezen van mijn opleiding tot logopedist. Wat moet je doen, als je niet meer kan communiceren met je geliefde & kinderen? Als met elkaar praten, om je gevoel, wensen & behoeften te delen, of om gewoon iets aardigs te zeggen, een onmogelijke of tijdrovende klus is geworden? 

Afasie is een probleem in de communicatie, wat zich uit in problemen met:
  • het spreken
  • het begrijpen van taal
  • het lezen en/of schrijven
De gevolgen van afasie kunnen enorm zijn voor jou als persoon, maar ook voor je omgeving. 

Even wat feiten over afasie:
  • van de mensen met afasie geeft naar schatting 70% aan dat ze sociale contacten vermijden 
  • mensen met afasie worden frequent vermeden door hun omgeving. Dit komt vaak voort uit angst. Mensen weten niet goed hoe ze moeten/kunnen communiceren met een persoon met afasie
  • maar liefst 90% van de mensen met afasie in Nederland geeft aan in een sociaal isolement te verkeren (Afasie Vereniging Nederland, z.d.). Schaamte is een veel genoemde factor
  • 75% van de mensen met afasie is arbeidsongeschikt ten gevolge van de afasie. Een verminderde deelname aan het sociaal maatschappelijk leven heeft een grote invloed op de kwaliteit van leven
Tijdens mijn werk in de revalidatie richt ik me op diagnostiek van neurologische spraak-taalproblemen en het trainen van de aangedane communicatieve functies. Tijdens deze werkzaamheden ontdekte ik dat het coachen van mensen met een afasie of een andere spraak-taalstoornis van grote meerwaarde is voor het herstel. Dit werd bevestigd toen ik na mijn opleiding tot professioneel coach dit bewust ben gaan toepassen bij mensen met afasie.

Ik ervaarde dat het hervinden van eigenwaarden, de durf om gesprekken aan te gaan, het focussen op en ontwikkelen van wat wél goed gaat, voor zowel de persoon met afasie als voor de partner en kinderen, grote invloed heeft op het herstel en kwaliteit van leven van mensen met afasie.

Door mijn logopedische achtergrond ben ik vaardig in het communiceren met mensen met communicatieve beperkingen, waaronder afasie. 

Afasiecoach

Emotiv.Coaching kan je bijstaan in het leren leven met afasie. Middels gesprekken samen met mensen uit jouw omgeving worden communicatiebehoeften & mogelijkheden onderzocht en gecreëerd. Focussen we op uitbreiden wat wél lukt. En zoeken we naar wat of wie jou hierbij kan helpen en hoe dit in de praktijk te brengen.

Graag coach ik jou hierbij zodat je afasie een plekje in je leven kan krijgen en je niet meer in alles belemmert.
Tijdens de afasie-coaching worden er geen logopedische spraakoefeningen gedaan.

Voor het hersenletsel voerde we vaak fijne gesprekken, dat gaat helaas niet meer.
Nu kijken we samen foto's en halen herinneringen op.

Share by: