Mantelzorgcoaching

Ik was opeens partner én mantelzorger, dat was wel wennen...

Zorg voor de mantel

95% van de mantelzorgers van mensen met NAH is overbelast, dat zijn flinke cijfers.

En dan?

Als iemand die dicht bij je staat, wordt getroffen door hersenletsel of ziekte, ben je misschien opeens mantelzorger. 
Het verlenen van mantelzorg is voor iedereen anders. Zo is het voor de één vanzelfsprekend, voor de ander een bewuste keuze, terwijl het voor weer een ander gewoonweg noodzakelijk is, omdat er geen andere oplossing is. 

Het geven van zorg aan je geliefde, ouder of kind kan je veel voldoening geven. Tegelijkertijd kan het ook belastend zijn, zeker als het voor een langere duur is. Hoe pas je het mantelzorgen in, in je leven met werk, gezin, hobby’s en zorg voor jezelf??

Dat het geven van mantelzorg bij hersenletsel zwaar kan zijn, wordt bevestigd door de cijfers. Maar liefst 95% van deze mantelzorgers is overbelast. Tijdens mijn werk in de revalidatie hoor ik vele verhalen en ervaar ik waarom het mantelzorgen voor iemand met NAH zo belastend is: 
  • Het geven van de lichamelijk zorg: "maar we zijn ook partners"
  • Het niet of verminderd kunnen communiceren: "Als ik niet begrijp wat hij wil, wordt hij boos"
  • Het ondersteunen van mobiliteit: "het sjouwen met een rolstoel valt mij best zwaar"
  • Het moeten omgaan met karakterveranderingen: "Zij heeft nu een heel kort lontje, dat zorgt voor veel spanningen"
  • Het omgaan met het verminderde inzicht: "Hem alleen laten lukt niet, zo denkt hij bijvoorbeeld dat het autorijden geen enkel probleem is"
  • Het omgaan met de veranderde emotionele reactie: "het raakt mij enorm dat ze zoveel huilt"
De combinatie van lichamelijke, mentale en/of communicatieve afhankelijkheid maken dat je als mantelzorger veel taken moet overnemen of in de gaten moet houden. Dat goede zorg voor de mantelzorger even belangrijk is, als de zorg voor de persoon met NAH zie ik iedere dag. Als mantelzorger màg je niet wegvallen. 

Mantelzorgcoaching

Tijdens de mantelzorgcoaching bekijken we in gesprekken wat je situatie is en hoe je het nu doet. Samen onderzoeken we onderwerpen als: het stellen van je grenzen, het bewust ja of nee zeggen, zoeken naar hulp en mogelijkheden, normen en waarden, zodat je deze belangrijke taak bewuster uitvoert en optimaal aanpast aan jouw mogelijkheden en behoeften.

Doordat ik nu mijn grenzen aangeef,
blijkt er hulp uit een onverwachte hoek te komen.

Share by: